DEZBATERE DESPRE LIBERTATEA DE EXPRIMARE - SOMMES NOUS CHARLIE?

Dezbatere publică organizată de Asociația URBANNECT, în colaborare cu Fabrica de Pensule.

Invitați (în ordine alfabetică) : Horea AVRAM, Benoit BAVOUSET, Corina BUCEA, Mihai GOȚIU, Mihnea MĂRUȚĂ, Doru POP, Mihai POP, Dan Eugen RAȚIU, Bogdan Bob RĂDULESCU, Dumitru Cornel VÂLCU

Moderator: Sorin Dan CLINCI

 

 

 

Intalnirea a avut loc in data de 22 ianuarie 2015.

In 7 ianuarie 2015, redacția unui săptămânal parizian de satiră a fost ținta unui atac armat. Atentatorii au năvălit în ședința de redacție executând prin împuscare 12 oameni, dintre care 10 jurnaliști, a căror activitate (majoritatea constând din caricaturi) a fost considerată suficientă pentru a le servi drept condamnare la moarte.

Unii dintre noi s-au declarat și ei CHARLIE, aratându-se solidari prin acest gest, nu neapărat cu activitatea jurnalistică desfășurată anterior de către victimele acestui masacru, ci cu ideea că e inadmisibil să închizi gura cuiva cu gloanțe.

Alții au considerat că jurnaliștii au fost victimele propriilor lor acte, fiindcă au îndraznit să râdă de niște  subiecte de care nu ar fi avut voie să se atingă.

 

Am incercat sa raspundem la cateva intrebari: De ce este considerată necesară limitarea libertății de exprimare? Cum ar fi justificabilă o astfel de limitare? Cine ar fi cei care ar avea dreptul să traseze granița dincolo de care nu se poate merge? Cine ar fi cei care ar trebui să apere această margine a“bunei cuviințe”?  În numele a ce ar fi permisă sancționarea încălcării ei? Cât de drastic ar fi de înțeles să fie pedepsită? O libertate de exprimare limitată mai este libertate?

Discutiile au durat 2 ore si 18 minute in care invitatii au incercat alaturi de public ce este aceasta libertate de exprimare.

Click me

 

PARTENERI INSTITUTIONALI

 

 

 

SUSTINEM