Orasul Acasa 2.1 Plaja GRIGORESCU

Evenimentul desfășurat în 21‑23 august pe plaja GRIGORESCU a deschis seria pe care urbannect și‑a propus să o organizeze în 2015 sub egida Orașul Acasă – în cartiere.

Această serie de patru evenimente va avea o dezvoltare itinerantă, urmărind să promoveze conceptul de conectare urbană în patru zone diferite ale orașului (Grigorescu, Mănăștur, Mărăști‑Gheorgheni și Centru – B‑dul Eroilor).

 

 

 

 

 

Debutul evenimentului a avut loc vineri dimineața și a constat într‑un workshop de dulgherie desfășurat la urbannect outdoor lounge pe strada Traian nr. 23. În cadrul acestuia tinerii voluntari din programul Youthbuild Cluj, organizat în colaborare cu Habitat for Humanity Cluj, au învățat să construiască mobilier din paleți reciclați. Voluntarii au fost coordonați de către Tudor Runcanu, Daniel Klaus Prindii‑Apetrii, Genoveva Ghiuri și Lucia Ferenț, din partea Habitat for Humanity Cluj. Îndrumarea de specialitate a fost asigurată de o echipă din partea urbannect formată din arh. Dan Clinci, arh. Codruța Pop și Alexandru Clinci. În urma acestui workshop s‑au construit piese de mobilier (șezlonguri, mese de atelier, rafturi de flori etc.) care au intrat în componența Livingului Urban și vor urma să fie prezente în proiect pe întreaga sa desfășurare.

 

 

Link Album Poze

 

Vineri seara echipa urbannect, alături de voluntarii Tudor Dezmirean și Rareș Drăgan, a transportat și a montat Livingul Urban în locație, pregătindu‑l pentru activitățile care urmau să înceapă a doua zi dimineața.

 

 

Ziua de sâmbătă a debutat cu un atelier de creativitate pentru copii îndrumat de Mihaela Rusu. În cadrul acestuia copiii au învățat să picteze și să construiască din pietricele, numuliți sau lut, o adevărată lume fantastică. Atelierul a reușit să subjuge atenția copiilor pe parcursul întregii dimineți, aceștia lăsându‑se greu duși acasă la masa de prânz.

 

 

În același timp Răzvan Roșu de la Yumme Coffee Roasters și‑a instalat atelierul de coffee brewing învățându‑ne ce trebuie să știm despre o cafea bună. Tehnici de recoltare, prăjire, preparare, istoria cafelei, chimia prin care se eliberează gustul, toate însoțeau cana de cafea cu care erai servit cu generozitate de către Răzvan.

 

 

În jurul orei douăsprezece, copiii au fost chemați și antrenați într‑o călătorie fantastică prin lumea bobului de apă de către actrița Mălina Mândru. Au învățat să facă trasee din pietricele, să facă păpuși din crenguțe, să danseze, să cânte și câte și mai câte, exersându‑și astfel imaginația și creativitatea.

 

 

După o scurtă pauză de prânz după‑amiaza zilei a fost marcată de sosirea celor de la Puremotion care au venit să promoveze mersul pe bicicletă și totodată să ne învețe cum trebuie să ne alegem bicicleta, cum să o folosim, cum să o întreținem și mai ales să ne învețe câte satisfacții ne poate aduce aceasta, atât nouă cât și comunitații urbane. Au instalat chiar și un atelier de reparat și diagnosticat biciclete, trecătorii fiind invitați să își aducă propriile biciclete la un control și un service rapid și gratuit. Atelierul a captat atenția multor oameni și s‑a desfășurat până seara târziu.

 

 

 

La ora cinci p.m. vizitatorii au fost invitați să se alăture unei dezbateri care avea ca subiect transformarea habitatului fiecăruia dintre noi într‑o grădina verde. Am vorbit despre cum se plantează, despre soluri, despre semințe adevărate nehibridizate, despre folosirea îngrășămintelor ecologice, despre hrănire sănătoasă, despre producători autohtoni și despre nevoile plantelor. Discuția i‑a avut ca invitați pe Ana Komaroni, Claire Bernadin, Andrei Trubceac, Răzvan Roșu.

 

 

 

În paralel cu dezbaterea, chef Simona Șerban de la Simone’s Treats și‑a instalat atelierul de demonstrații culinare pregătindu‑se să ne învețe cum să transformăm aperitivele unei petreceri într‑un festin gustativ.

Atelierul a început imediat după finalizarea discuțiilor și a captat atenția majorității participanților care s‑au implicat direct, contribuind activ la prepararea gustărilor. Unii au tăiat roșiile, alții pâinea, toată lumea amesteca în ceva sau mărunțea câte ceva într‑o vervă stimulată de inventivitatea Simonei, dar și de pofta pe care îi‑o stârneau minunățiile acelea.

 

 

 

Dupa finalizarea atelierului toate bunătățile au fost puse pe masa mare și lumea a fost invitată să deguste în timp ce a început atelierul de lifestyle susținut de Cornel Crișan și Alin Lazăr de la Look TV. În cadrul acestuia am învățat ce atitudine vestimentară trebuie să avem, ce să purtăm și mai ales ce să nu purtăm, doamnele au primit sfaturi interesante despre întreținerea părului, despre cum poate fi acesta protejat, aranjat, coafat, în funcție de anotimp, eveniment, stare etc.

Discuția a fost atât de interesantă încât ne‑a prins noaptea și am încheiat în lumina proiectoarelor cu un pahar de vin sau de bere în mână, povestind cîte în luna și în stele.

 

 

 

În paralel cu activitățile de după-amiază descrise mai sus, Răzvan Roșu ne‑a facut plăcerea să revină cu cafeaua sa minunată și să se asigure că toată lumea se bucură de savoarea aromatei licori exotice pe parcursul întregii după-amieze.

 

 

În același timp după-amiaza a fost marcată de una dintre acțiunile cele mai dragi nouă din întregul eveniment: CONCURSUL DE TABLE. Această acțiune a fost aleasă deoarece jocul de table are calitatea de a strânge în jurul cutiei jucători din cele mai diverse zone ale comunității. Poți vedea jucând table atât pensionarii, cât și elevii de liceu, profesorii, muncitorii, funcționarii, barbații, femeile, copiii … așa că am organizat acest concurs ca să îi facem pe toți aceștia să interacționeze activ, să comunice, până la urmă se se URBANECTEZE!

 

 

Mai multe poze din eveniment aici !

 

În dimineața de duminică soarele a ieșit, de data aceasta, cu curaj în întâmpinarea evenimentelor din Orașul acasă. Când primii vizitatori au sosit în locație au găsit cafeaua “pe foc”, Răzvan Roșu și Mihai Sumedre așteptându‑i, de data aceasta cu un mix de blenduri africane și sudamericane, creat special de Yume Coffee Roasters și pregătit la espressor.

 

 

 

În același timp, la umbra copacilor, era deja amenajat și utilat atelierul de ceramică susținut de Ioan Sumedre Jr. de la Asociația Caolin. Participanții la workshop au avut posibilitatea să‑și modeleze propriile obiecte și să învețe câte ceva despre tehnica prelucrării ceramicii.

 

 

 

În zona mesei centrale a Livingului Urban și‑au instalat standul colegii noștrii de la Ghibstock M25 cu proiectul lor ingenios Crafting Tradition. Acest concept propune fiecăruia dintre noi să își picteze propria traistă urbană punând la dispoziție traistele propriu‑zise, pensule și culori din belșug. Prezența lor în spațiul evenimentului a captat imediat și pe termen lung atenția publicului care a intrat într‑o adevărată vervă. Fiecare își picta traista sa, ajuta pe cei de lângă el, dădea sfaturi, colabora, se urbanecta! Atât copiii cât și adulții au pictat până seara târziu când stocurile, dealtfel impresionante, s‑au epuizat. La sfârșitul serii erau pictate traistele, toate hârtiile existente, pietrele, cochiliile de melc, scândurile mobilierul urban și chiar fețele multor copii și părinți. Nu știu ce s‑ar fi putut întâmpla dacă nu se termina într‑un bun sfârșit vopseaua!

 

 

Mai multe poze aici !

 

Undeva spre orele douăsprezece Simone și‑a făcut apariția cu coșurile ei cu bunătăți ca să îi învețe pe participanți cum se prepară un brunch inedit. A fost primită cu brațele deschise, toată lumea abia aștepta să învețe noi combinații de arome și gusturi care să transforme ingredientele obișnuite în adevarate arabescuri gustative. Atelierul Simonei de duminică nu a facut decât să repete succesul celui de sâmbătă, produsele pregătite cu migală de mâinile câtorva zeci de oameni, în aproape două ore, a fost savurat în câteva minute de către toți cei prezenți în Orașul Acasă.

 

 

 

De data aceasta, ca să nu ne mai prindă noaptea, concursul de table a debutat la ora paisprezece pentru a oferi concurenților posibilitatea de a se înfrunta nu numai la la zar, dar și din priviri J. Din nou participanții au aparținut tuturor categoriilor de vârsta și de pregătire, pe la mesele de joc perindându‑se de la elevi la pensionari.  Câștigatorul s‑a impus după lupte strânse și a fost recompensat cu premiul promis de organizatori. Locul doi a primit și el un premiu care gratifica ajungerea în finală.

 

 

 

În dupamiaza zilei, în jurul mesei centrale, s‑au adunat iubitorii de animale pentru o discuție deschisă în care au fost invitați dr. veterinar Szentkutyi Farcas alături de mai mulți prieteni voluntari de la Nuca (Zuber Iuliana Ioana Sonea, Carmen Delia Mureșan, Mariana Buruiană, Alex Moldovan care este și partenerul nostru de la Bicicleta Galbenă). Dscuția a urmărit să ne ajute să înțelegem ce înseamnă prezența animalelor în viața noastră, ce aduce prezența lor atât afectivă, cât și fizică. Am vrut să știm ce nevoi au ele, ce înseamnă responsabilitatea pe care un om și‑o asumă în momentul în care decide să devină proprietar de animal de companie, cum trebuie să respecte la rândul său companionul animal a cărui viață este, din acel moment, strâns legată de cea a proprietarului. Am învățat ce înseamnă să adopți un animal părăsit, ce înseamnă să găzduiești temporar un animal părăsit, dar totodată am învățat câte ceva și despre comportamentul și psihologia animalelor din jurul nostru.

 

 

 

Discuțiile au fost din ce în ce mai interesante, pe măsură ce timpul se surgea publicul s‑a implicat din ce în ce mai mult, limbile s‑au dezlegat și fiecare dintre noi povestea cu pasiune câte o întâmplare cu animale din experiența personală.

După ce discuția s‑a încheiat Orașul acasă a fost învăluit în muzica de blues. Atmosfera de relaxare și tihna sporovăielilor de pe malul Someșului și‑au intrat în drepturi.

A fost o experiență de un profil aparte, Orașul acasă propunându‑și să ofere un suport pentru dezvoltarea relațiilor interumane care să se dezvolte liber, necondus de acțiuni care să capteze și să impună propria lor energie. Cetățenii orașului acasă au beneficiat de oportunitatea de a fi împreună, cu o cafea în mână, cu un aperitiv pe o farfurioară, cu o căniță de lut modelată de el însuși în buzunar sau cu o traistă “selfpainted” pe umăr. Am ascultat muzică, ne‑am tolănit pe șezlonguri, am schimbat păreri, ne‑am reparat bicicletele, am aflat lucruri noi despre moda și frizura de zi cu zi, într‑un cuvânt, am fost noi, cei de fiecare zi.

E important  că ne‑am cunoscut, că am învățat unii de la alții, că am râs împreună și, într‑un cuvânt, că am experimentat împreună un mod de trai urban civilizat, relaxat și comunicativ.

E important că ne‑am URBANNECTAT!

Mulțumim tuturor partenerilor noștri care au pus umărul la construcția acestui prin eveniment!

 

 

 

Click me

 

PARTENERI INSTITUTIONALI

 

 

 

SUSTINEM